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INTERPRETATION IC 90.1-1999-1 OF 

ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-1999 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 

 

February 4, 2000 

 

Request from: Charles Eley, Eley Associates, 142 Minna Street, San Francisco, California 94105 

 

Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 

ASHRAE/IESNA Standard 90.1-1999, Section 9.3.2, relating to the exterior lighting power 

allowance. 

 

Background: Section 9.3.2 has lighting power limits for exterior building lighting. Table 9.3.2 

has limits for building entrances with a canopy, building entrances without a canopy, building 

exits and illuminated building facades. For a single building, the standard permits trade-offs 

between these four applications. 

 

Interpretation: For multi-building projects, exterior lighting power can be traded off between 

buildings.  Each building does not have to separately meet its exterior lighting power allowance. 

 

Question: Is this interpretation correct? 

 

Answer:  Yes.  The exterior lighting power allowance of a multi-building project is the sum of 

lighting power allowances for the applicable exterior entrances (with and without canopies) and 

exits of all buildings. 

 

Comments: The designer is provided with additional flexibility for relatively minor lighting loads 

without changing the total amount of exterior power allowance for the total project. 

 

Building facades are not part of the exterior lighting power allowance.  Building facade lighting 

power is “use-it or lose-it”. 


